TV-spel

TV-spel är en typ av datorspel där man istället för att spela på datorn istället använder en spelkonsol som är kopplad till TV:n. Istället för tv-spel säger man ibland konsolspel eller videospel. Det skiljer sig inte så  mycket mellan tv-spel och PC-spel eller dataspel, många speltitlar ges ut både för att spela på datorer och på spelkonsoler, utan det är mest en smaksak vilket man föredrar.

Det första TV-spelet som släpptes för hemmabruk tillverkades i USA 1972 och hette Magnavox Odyssey. Till Odyssey kom sammanlagt 12 spel och det följde även med en ljuspistol som man skulle skjuta på vita kuber mot en svart bakgrund. Atari Pong kom 1974 och konkurrerade totalt ut Odyssey. År 1977 släpptes Atari 2600 som blev den mest långlivade konsolen på marknaden, de sista maskinerna lämnade butikernas hyllor så sent som 1991. Därefter släpptes många konsoler, som Intellivision, Colecovision och Nintendos Famicon. Under mitten av 1980-talet var konkurrensen hård mellan hemdatorer och tv-spelskonsoler. Därefter kom Nintendo med NES, Super Nintendo, Nintendo 64, Game Boy och Game Qube samt Sega med Sega Mega Drive, Sega Master System, Game Gear och Dreamcast. Dagens mest kända spelkonsoler är Wii från Nintendo, Xbox 360 från Microsoft samt Playstation 3 från Sony. Berömda spel har genom tiderna varit Pacman, Super Mario, Sonic, Donkey Kong, Zelda, Resident Evil. Idag finns en uppsjö av spel i alla genrer och prisklasser, så det finns något som passar alla. De är också väldigt avancerade och välarbetade med en otrolig grafik.

Tv-spel består alltså av en spelkonsol, en hårdvara, som kopplas till teven för att få ljud och bild. Det medföljer en eller flera handkontroller och dessa blir mer och mer avancerade ju mer tiden går. Till vissa spel medföljer ljuspistoler, dansmattor eller liknande som används till spelen.