Poker utan insats är som… vadå?

Poker utan insats i form av pengar har ännu inte givit upphov till något bevingat uttryck, så som är fallet med kaffe utan grädde och glädje utan rotmos. Men i takt med att rotmos och kaffegrädde blir alltmer ovanliga företeelser, samtidigt som allt fler upptäcker glädjen i att spela poker, blir det mer och mer troligt att det bara är en tidsfråga innan ett sådant uttryck hörs ur var mans och kvinnas mun.
Poker kräver nämligen någon form av insats, och även om det kan vara kul med straff- och vattenpoker när man går på mellanstadiet, och klädpoker när man går på högstadiet, är det först med insatser i reda pengar som poker blir ”på riktigt”. Det behöver inte röra sig om mycket pengar, och om spelet försiggår mellan vänner finns ju inget intresse av att ruinera någon, eller av att driva in honom eller henne i ett spelmissbruk. Det ska dock ändå vara kännbart att förlora, så minst 50 kronor kan vara en tumregel, även om det naturligtvis kan variera både uppåt och nedåt beroende på den ekonomiska situationen hos de som spelar.
Varför blir det då roligare med en insats? Det handlar helt enkelt om att poker, och framför allt Texas Hold’em, som är en av de populäraste pokerformerna idag, är gjorda för att spelas med pengainsats. Det är först när det står pengar på spel som kampen och bluffarna verkligen kommer igång, och det är också först då som ett pokerfejs verkligen blir en viktig egenskap. Att spela poker utan insats är som att spela Alfapet med insats. Det kanske är det som blir framtidens bevingade uttryck.