Kortspel

Kortspel är väldigt populärt att spela bland människor i alla åldrar. Det finns mängder av olika kortspel att välja bland, som man kan spela för skojs skull, för att umgås eller för att försöka vinna lite extra pengar. Kortspelen har olika svårighetsgrader och det finns både kortspel som barn kan spela och kortspel som vuxna kan spela. I en del kortspel beror det helt på slumpen ifall man vinner eller ej. I andra spel krävs det mer eller mindre skicklighet för att kunna vinna. Den största majoriteten av kortspel kräver både tur och ett visst mått av skicklighet för att vinna. Det är vanligt att man spelar om pengar och att vadslagning ingår i kortspelet.

Kortspel har förmodligen uppstått i Kina och spreds sedan via muslimerna som kom till Europa under 1300-talet. Att kategorisera kortspel är svårt, men man har ändå försökt gruppera kortspelen enligt följande, utifrån vad kortspelet går ut på.

  • Pokerspel. Poker är ett kortspel som de flesta har hört talas om. Poker är en grupp av kortspel där man satsar pengar, eller låter bli att satsa pengar, på att man kan få den bästa pokerhanden. De vanligaste pokerspelen är Texas Hold Em, Omaha Hold Em, Crazy Pineapple och Seven Card Stud.
  • Sticktagningsspel. Denna grupp av kortspel går ut på att man ska ta stick, det vill säga vinna spelomgången. Några exempel på sticktagningsspel är Hjärter, Whist och Bridge.
  • Rummyspel. Dessa spel har det gemensamt att man ska samla på sig vissa kombinationer av kort. Vissa rummyspel går ut på att bli av med sina kort så fort som möjligt. Rummy är det största spelet i gruppen, men det finns också varianter som Gin Rummy, Canasta och Hollywood Gin.

Kortspel spelas vanligen med en vanlig kortlek bestående av 52 kort indelat i färgerna Spader, Klöver, Ruter och Hjärter. Men det finns också kortspel som spelas med specialkortlekar, som Uno, Kille och Falling.