Frågesport

Frågespel, frågesport eller frågesportsspel är en typ av sällskapsspel som går ut på att man ska svara rätt på ett antal frågor för att vinna. De mest traditionella frågespelen är Trivial Pursuit och Geni, men det har kommit många andra frågesportsspel på senare tid som Jeopardy, Vem vill bli miljonär och Risky Business. Frågesportsspel är ofta en typ av brädspel, men frågespel kan också spelas på nätet och som tv-spel.

Frågorna man ska besvara för att komma vidare i spelet brukar finnas på frågekort där svaret återfinns på baksidan. För att spela har man också ofta en spelplan, spelpjäser och en eller flera tärningar. Spelen kan ha olika regler, ibland gäller det att svara rätt på flest antal frågor, ibland gäller det att svara rätt på en fråga per kategori. Frågorna är indelade i olika kategorier. Det finns frågespel i olika ämnen och svårighetsgrader. Vissa passar för familjer medan andra är specialiserade på ämnen som musik eller sport. Här presenteras två populära frågespel:

Trivial Pursuit utkom 1981 och den första svenska upplagan kom 1984. Deltagarna kan tävla i lag eller var för sig och de flyttar runt med hjälp av en tärning på en spelplan och besvarar frågor. Rätt svar belönas med en tårtbit som placeras i spelpjäsen. Den som först fyllt spelpjäsen med en fråga från varje kategori har vunnit. Kategorierna är Natur/Vetenskap, Underhållning, Kultur/Litteratur, Geografi, Historia och Sport/Fritid.

NE-spelet är ett svenskt sällskapsspel som liknar Trivial Pursuit. Spelet kom 1999 och de 8000 frågorna är hämtade ur Nationalencyklopedin. Man kan spela 1-6 spelare, antingen individuellt eller i lag och spelet är från 14 år. Man flyttar runt pjäser på en spelplan och försöker få en komplett spelpjäs genom att svara rätt på en fråga i varje frågekategori. Kategorierna är Kropp och själ, Språket, Form och fantasi, Omvärlden, Skruvar och stjärnor, Hört och sett, Arena och kök, Förr och nu, Profiler och Natur.