Brädspel

Brädspel är den typ av sällskapsspel som spelas på ett bräde, en spelplan av något slag. Brädspel har funnits i många, många år, åtminstone sedan den förantika Egyptiska civilisationen. Spelen Schack, Dam, Tic Tac To och Backgammon har en mycket lång tradition. Det som räknas som det första modena brädspelet är Monopol som kom 1930. År 1957 kom sedan Risk som också blev ett succéspel. Under 1980-talet exploderade antalet brädspel på marknaden och det lanseras nya spel hela tiden.

Det finns förstås mängder av olika brädspel och dessa kan delas in i olika kategorier som:

  • Tävlingsspel, som Backgammon
  • Frågesport, som Trivial Pursuit eller Geni
  • Roll and move-spel, som Monopol och Fia med knuff
  • Abstrakta strategispel, som Schack
  • Ordlekar, som Alfapet och Scrabble
  • Krigsspel, som risk

Förutom brädet har man ofta andra speltillbehör som spelpjäser, tärningar, kort och liknande. Brädspel kan avgöras antingen genom slumpen, genom spelarnas strategiska och taktiska val eller en kombination av dessa, vilket är vanligast. För att få in slumpens faktor använder man ofta kort och tärningar. Därför är gränsen mellan kortspel, tärningsspel och brädspel hårfin. Brädspel finns i alla svårighetsgrader och kan vara väldigt enkelt utformade eller avancerade. Det finns spel som passar för hela familjen och för barn, men också mycket avancerade spel, som World in Flames och Advanced Civilization som har flera tusen spelmarkörer och som man kan spela i dagar eller veckor innan man kan utse en vinnare.

Brädspel är mer populärt än man kan tro. Många tror att brädspel endast används för att samlas och umgås en stund med familj eller vänner och visserligen spelar man brädspel mest för skojs skull, men det finns faktiskt de som tar brädspelen allvarligare än så. Det finns många föreningar kring brädspelshobbyn, det arrangeras spelkonvent runt om i landet och i en del spel arrangeras till och med världsmästerskap, exempelvis LinCon i Linköping och Gothcon i Göteborg.